Nowe stawki VAT od 1 lipca

autor: Karol Dębickidata: 16.07.2020kategoria: Aktualności

Nowelizacja zmienia brzmienie załączników nr 3 i 10 do ustawy o VAT, które wymieniają towary i usługi opodatkowane według preferencyjnych stawek 5 proc. i 8 proc. Wyeliminowane zostaną sytuacja jak np. z pieczywem i wyrobami ciastkarskimi, które obecnie mogą być objęte stawkami 5, 8 i 23 proc. – obwiązywać będzie jedna 5-procentowa stawka. VAT na przyprawy zostanie ujednolicony na 8 proc.; obecnie stawka wynosi 23 proc w przypadku niektórych przypraw przetworzonych, zaś 5 proc. na niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma).

Inne towary, na które stawka VAT zostanie obniżona, to przykładowo:

owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) – z 8 proc. na 5 proc.;
zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – z 8 proc. na 5 proc.;
produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – z 8 proc. na 5 proc.
Stawki VAT wzrosną zaś przykładowo na:

drewno opałowe – z 8 proc. na 23 proc.;
homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru – z 5 proc. na 23 proc.;
lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8 proc. na 23 proc.

Informujemy że zmianę stawki VAT dla poszczególnych towarów może wykonać podatnik samodzielnie. Należy to zrobić 30 czerwca po zakończeniu sprzedaży i wykonaniu raportu dobowego lub przed rozpoczęciem sprzedaży 1 lipca. W razie wątpliwości co do przypisania odpowiedniej stawki VAT dla danego towaru sugerujemy uzgodnienie zmiany z biurem rachunkowym.

Poniżej prezentujemy listę zmian.

Stawki VAT po zmianach
Stawki obniżone:

  • pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka objęte zostaną stawką 5% (obecnie pieczywo świeże – 5% lub 8%; wyroby ciastkarskie – 8% lub 23%);
  • owoce cytrusowe i tropikalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów, niektóre orzechy jadalne objęte zostaną stawką 5%, czyli jak wszystkie owoce (obecnie 8%);
  • buliony, zupy, żywność dietetyczna i homogenizowana objęte zostaną stawką 5% (obecnie 8%);
  • żywność dla niemowląt i małych dzieci, pieluszki, smoczki oraz foteliki samochodowe objęte zostaną stawką 5% (obecnie 8%);
  • artykuły higieniczne (tampony, podpaski higieniczne, pieluchy, wkładki dla niemowląt itp.) objęte zostaną stawką 5% (obecnie 8%);
  • słodka papryka, musztarda, niektóre przyprawy korzenne i przyprawy przetworzone objęte zostaną stawką 8% (obecnie 23%);

Stawki podwyższone:

  • niektóre przyprawy nieprzetworzone objęte zostaną stawką 8% tak jak pozostałe przyprawy (obecnie 5%);
  • ośmiornice i homary oraz inne mięczaki, skorupiaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, jak również kawior i dania serwowane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są \
  • wspomniane produkty, objęte zostaną stawką 23% (obecnie 5% lub 8%);
  • lód stosowany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych objęty zostanie stawką 23% (obecnie 8%)

 

W razie braku pewności co do właściwej klasyfikacji konkretnych towarów lub usług, podatnik będzie mógł od 1 listopada 2019 r. ubiegać się o wiążącą informację stawkową dotyczącą tychże stawek.

Źródło: Ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw – Dz.U. 2019 poz. 1751.

Polecane marki

KAJA Komputer Krzysztof Jasek

Wschowa, ul. Pocztowa 11a
Pn-Pt: 9:00 – 17:00
tel: (65) 547 60 00
handlowy@kajakom.pl

Sława, ul. Waryńskiego 43
Oddział czasowo nieczynny z zachowaniem obsługi telefonicznej i realizacją zamówień z dostawą do Klienta
tel: (65) 547 60 13
handlowy@kajakom.pl

chętnie pomogę
zadzwoń
(65) 547 6000